dilluns, 15 de desembre de 2008

Concentració dimarts per demanar responsabilitat al Govern en el 0,7%


El Govern de la Generalitat s’allunya del compromís de destinar el 0,7% del PIB a la solidaritat amb altres països. El pressupost del 2009 destinarà a la cooperació menys del previst. Per això, la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, de la qual és membre Aasara, durà a terme una concentració reivindicativa davant el Parlament de Catalunya. Serà dimarts 16 de desembre a les 12h. Tothom hi està convidat.

El projecte de Pressupost de la Generalitat per a l’any 2009 preveu destinar durant l’any vinent un total de 65,2 milions d’euros per a la cooperació en favor del desenvolupament dels països empobrits. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament -ACCD- disposarà de 49,7 milions i els altres departaments, 15,5 milions d’euros en concepte d’ajut al desenvolupament. Aquestes xifres representaran menys del 0,4% dels ingressos per tributs propis de la Generalitat previstos per al 2009 i solament un 0,20% sobre el total del pressupost.

El Govern esgrimeix que l’incompliment dels seus compromisos és per la disminució dels recursos propis; però recordem que l’assoliment del 0,7% sobre el producte interior brut català -PIB- és una qüestió de voluntat política i no només de conjuntura econòmica, tal com preveu la Llei catalana de cooperació al desenvolupament, que estableix el mandat d’assolir el 0,7% com a màxim el 2010. A més, altres partides pressupostàries no disminueixen sinó que augmenten considerablement.

La solidaritat i la voluntat de transformació de la societat són un valor, tant en temps de bonança com en temps de crisi.

El Govern porta molt de temps sense complir el compromís del 0,7% del PIB, i ara que semblava que hi havia un aposta ferma per arribar-hi, al primer símptoma de vent en contra incompleix els compromisos. L'any 2006, el percentatge assolit era del 0,23% sobre el pressupost. El 2007, per primera vegada des que tenim Govern de la Generalitat, el tant per cent ha disminuït i ha passat al 0,20% sobre el pressupost.

Si a més de reduir les quantitats reduïm els percentatges i dilatem els objectius en el temps, ens resta preguntar-nos si nosaltres, com a sector, hem de quedar-nos de braços creuats. Potser és l'hora de tornar a plantar les tendes, perquè ara que comprenem el que és una crisi, potser estarem més preparats per entendre als qui l'han viscuda tota la vida i ara se'ls agreuja encara més.